Петер Пелегрини, председател на словашкия парламент и кандидат на партията Глас,

...
Петер Пелегрини, председател на словашкия парламент и кандидат на партията Глас,
Коментари Харесай

Петер Пелегрини е новият президент на Словакия

Петер Пелегрини, ръководител на словашкия парламент и претендент на партията Глас, която е част от ръководещата коалиция, печели извършения в събота балотаж на президентските избори в страната с 53,85% от гласовете, оповестява АП.

Бившият словашки външен министър Иван Корчок остава втори с 46,14 %. 

Това демонстрират резултати при 100% от обработените бумаги.



Корчок се надяваше да завоюва повече гласове в огромните градски региони, които се регистрират последни и да навакса разликата със противника си, само че прогнозните модели на две словашки медии демонстрираха, че е малко евентуално той да понижи разликата.

Корчок призна провалянето и поздрави спечелилия. " Разочарован съм ", призна той.

Припомняме, че по данни на статистическата работа на страната, над 4,33 млн. души имаха право да гласоподават на изборите, за които бяха отворени 5900 изборни секции.

Припомняме, че Корчок, който е представител на демократичната съпротива, спечели поддръжката на 42,5% от гласоподавателите на първия тур преди две седмици. Противно на прогнозите, той съумя да победи Пелегрини, за който се предвиждаше победа, и в последна сметка остана втори с 37% от гласовете.

Въпросът бе и към кой претендент ще прелеят гласовете, дадени на първо тур за бившия ръководител на Върховния съд Щефан Харабин, който остана трети с 11,75%. Избирателите му евентуално са помогнали на Пелегрини.

Победителят от втория тур ще поеме на 15 юни президентския пост в Словакия за петгодишен мандат и ще наследи първата жена президент в историята на страната Зузана Чапутова, която заемаше поста от 2019 година и реши да не се кандидатира на актуалните избори.

Пелегрини става шестият президент на Словакия, откогато страната получи самостоятелност след разделянето на Чехословакия през 1993 година

Президентът на Словакия не разполага с значими управнически пълномощия, само че има роля в държавните и правосъдните назначения, може да постанова несъгласие на закони и да оформя публичния спор, както постоянно правеше демократичният политик Зузана Чапутова.

Фицо и неговата ръководеща лява партия " Смер " (Посока) спечелиха парламентарни избори предишния септември с обещания да спрат военната помощ за Украйна и да дадат поддръжка за хората, наранени от скока на цените.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР